کابل فیبر نوری با مزایایی مانند ارسال سریعتر و مطمئنتر دادهها در مقایسه با کابلهای سنتی، دنیای ارتباطات را متحول کرده است. در این مطلب، توضیح میدهیم کابل فیبر نوری چیست و شما را با هر آنچه باید درباره آن بدانید، مانند ساختار، انواع، مزایا، معایب و کاربردهای آن آشنا میکنیم. همچنین در پایان، به ۳ سؤال متداول نیز پاسخ میدهیم.
فهرست:
اگر بخواهیم به سادهترین شکل ممکن به سؤال «کابل فیبر نوری چیست» پاسخ دهیم، میتوانیم بگوییم که یکی از انواع کابل شبکه است که دارای فیبرهای کوچک و نازکی به ضخامت تار مو است که دادهها را با سرعت نور انتقال میدهد. ازآنجاییکه این کابلها دادهها را به فوتونها تبدیل میکنند و آنها را از طریق فیبرهای شیشهای انتقال میدهند، سیگنالها را سریعتر از کابلهای کواکسیال مسی ارسال میکنند.
اجزای کابل فیبر نوری عبارتاند از:
فیبرهای نوری دادهها را با تبدیل انرژی الکتریکی به نور مادونقرمز نزدیک انتقال میدهند. زمانی که دادهها به پالسهای نوری تبدیل میشوند، در امتداد فیبرهای شیشهای حرکت میکنند تا به دیکودر (رمزگشا) برسند و به سیگنال الکتریکی اولیه خود بازگردند. ارسال سیگنالهای نوری از طریق فیبرهای نوری به علت تفاوت در ضریب شکست مواد آنها امکانپذیر است. ضریب شکست، خاصیتی است که به پرتوهای نور اجازه میدهد بهصورت مداوم در طول فیبرها شکست پیدا کنند.
فیبرهای نوری از حالتهای مختلفی برای ارسال نور استفاده میکنند. انواع کابل فیبر نوری عبارتاند از:
این نوع کابل هسته کوچکتری دارد که نور را مجبور میکند در یک پرتو واحد حرکت کند. یکی از مهمترین مزایای این نوع کابل این است که نور میتواند مسافتهای طولانیتری را در مقایسه با کابل چندحالته بپیماید.
هسته بزرگتر این کابل به نور اجازه میدهد در پرتوهای مختلفی حرکت کند. این امر باعث میشود که سرعت و برد نور در مقایسه با کابل تکحالته کمتر باشد. انواع فیبر نوری چندحالته عبارتاند از: step index و graded index. نوع اول فقط در ساخت فیبرهای نوری پلاستیکی استفاده میشود و در مقایسه با نوع دوم و کابل تکحالته منسوخ شده است.
فیبرهای نوری عمدتا از شیشه مبتنی بر سیلیس (SiO2) یا پلاستیک ساخته میشوند. انواع کابل فیبر نوری از نظر جنس ماده عبارتاند از:
همانطور که از اسمش پیداست، این نوع کابل از شیشه ساخته میشود. هر دو بخش هسته و پوسته این کابل با استفاده از دیاکسید سیلیکون فوق خالص (SiO2) یا شیشه سیلیسی ساخته میشوند. در ساخت این کابل، ممکن است از ژرمانیوم یا فسفر برای افزایش ضریب شکست شیشه یا از بور یا فلوئور برای کاهش ضریب شکست شیشه نیز استفاده شود. باریکترین نوع فیبر، فیبر شیشهای است. قطر آن تقریبا ۰.۰۰۲ اینچ یا ۵۰ میکرون است.
کابل فیبر نوری پلاستیکی از نظر ساختار و نحوه عملکرد مشابه کابل شبکه فیبر نوری شیشهای است. هر دو بخش هسته و پوسته این نوع کابل از پلاستیکی به نام پلیمتیل متاکریلات (PMMA) که با نام اکریلیک نیز شناخته میشود، ساخته میشوند.
فیبرهای نوری پلاستیکی پس از فیبرهای نوری شیشهای به بازار آمدهاند. این فیبرها معمولا بهعنوان فیبرهای چندحالته بهصورت گسترده در شبکههای خانگی و لوازمخانگی دیجیتال استفاده میشوند. بیشتر فیبرهای نوری پلاستیکی از نور سبز یا قرمز استفاده میکنند. این نورها بهراحتی قابلمشاهده هستند و به چشم غیرمسلح آسیبی نمیرساند.
کابل فیبر نوری سیلیکا که با نام فیبر نوری سیلیس نیز شناخته میشود، برای استفاده در انواع سیستمهای ارتباطی طراحی شده است. این نوع کابل دارای هسته و پوستهای از جنس شیشه سیلیس خالص و پوششی پلیمری است. پوشش پلیمری اطراف فیبر سیلیس از آن در برابر آسیبهای مکانیکی و محیطی محافظت میکند، میزان افت سیگنال و نویز را کاهش میدهد و باعث افزایش استحکام و انعطافپذیری کابل میشود.
کابل سیلیکا به علت ظرفیت پهنای باند بالا، افت سیگنال کم و هزینه پایین برای کاربردهای مختلفی مناسب است. این نوع کابل اغلب برای سیستمهای ارتباطی کوتاهبرد و دوربرد، مانند خطوط تلفن، اتصالات اینترنت یا سیستمهای تلویزیون کابلی استفاده میشود؛ ولی در آزمایشهای تصویربرداری، سنسورهای پزشکی و لیزرها و تقویتکنندههای فیبر نوری نیز کاربرد دارد.
در پاسخ به سؤال «مزایای کابل فیبر نوری چیست»، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
در پاسخ به سؤال معایب کابل فیبر نوری چیست، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
امروزه صنایع مختلفی مانند صنعت بهداشت و درمان، خودرو، شبکههای رایانهای و مخابرات از کابل فیبر نوری برای انتقال دادهها استفاده میکنند. در ادامه این بخش، به کاربردهای این کابل در صنایع مختلف میپردازیم.
سخن پایانی
در این مطلب، توضیح دادیم که کابل فیبر نوری چیست و به انواع کابل فیبر نوری پرداختیم. گفتیم که کابلهای فیبر نوری دادهها را با سرعت نور انتقال میدهند و به لطف مزایای چشمگیر خود مانند سرعت بالا، امنیت بهتر و مقیاسپذیرکردن آسان شبکه دارای کاربردهای بسیاری در صنایع مختلفی مانند صنعت بهداشت و درمان، خودرو، شبکه و مخابرات هستند.
سؤالات متداول
کابل مسی دادهها را از طریق سیگنالهای الکتریکی انتقال میدهد؛ ولی کابل فیبر نوری از نور برای انتقال دادهها استفاده میکند. همانطور که میدانید نور بسیار سریعتر از جریان الکتریکی حرکت میکند. علاوه بر این، کابلهای فیبر نوری در مقایسه با کابلهای مسی کمتر در معرض تداخل الکترومغناطیسی و افت سرعت سیگنال در مسافتهای طولانی قرار میگیرند؛ بنابراین، میتوانند دادهها را سریعتر به مقصد برسانند.
بله. گوشیهای همراه از طریق سیگنالهای بیسیم به شبکه متصل میشوند؛ ولی این سیگنالها اغلب در بخشی از مسیر خود از کابلهای فیبر نوری عبور میکنند. اگر اپراتورهای مخابراتی از کابلهای فیبر نوری در شبکههای بکهال موبایل استفاده کنند، میتوانند ظرفیت و سرعت خدمات اینترنت موبایل را بهصورت قابلتوجهی افزایش دهند.
کابلهای مسی ممکن است دچار مشکلات مرتبط با آبوهوا مانند خوردگی یا افت سیگنال در طول بارانهای شدید شوند؛ ولی کابلهای فیبر نوری بهصورت قابلتوجهی در برابر شرایط آبوهوایی مصون هستند. همچنین ازآنجاییکه هسته این کابلها از شیشه یا پلاستیک ساخته شده است، الکتریسیته را هدایت نمیکنند؛ بنابراین، صاعقه نمیتواند آسیبی جدی به این کابلها وارد کند. بااینحال، همچنان خطر آسیب فیزیکی ناشی از شرایط آبوهوایی شدید وجود دارد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *