شاید برای شما سوال پیش آمده باشد که تاندربولت (Thunderbolt) چیست؟ تکنولوژی تاندربولت (Thunderbolt) در تکنولوژی I/O انقلابی به پا کرده است. در یک کابل تاندربولت، انتقال سیگنالهای PCI-Express و DisplayPort به صورت سریال، در کنار اتصالی برای انتقال جریان مستقیم یا DC در نظر گرفته شده است. یک پورت تاندربولت همزمان ۶ وسیلهی جانبی را پشتیبانی میکند.
پورتهایی که در کناره لپتاپ خود مشاهده میکنید اهمیت زیادی دارند. آنها مشخص میکنند که چه کارهایی را با چه سرعتی میتوانید انجام دهید. در سال ۲۰۱۶ اپل با معرفی سری Macbook Proهای جدید خود تمام پورتهای پرطرفدارترین لپتاپ خود را با پورتهای تاندربولت ۳ عوض کرد.
فهرست:
واژه Thunderbolt در فرهنگ لغت به معنی آذرخش یا رعد و برق است. شاید بخاطر سرعت زیاد رعد و برق و یا شایدم بخاطر اینکه ما را به یاد برق میاندازد، کمپانی اینتل اسم Thunderbolt را برای این محصول انتخاب کرده است.
تلفظ صحیح این لغت بایستی به صورت θʌndəbəʊlt’ باشد. به عبارتی دیگر، تلفظ درست آن به این صورت است: “ثاندربوُلت”. ما در زبان فارسی، این مدل تلفظ رایج نیست. به همین خاطر به آن تاندربولت میگوییم. ما نیز به همین دلیل آنرا تاندربولت مینویسیم.
فناوری تاندربولت اولین بار در سال ۲۰۱۱ و در زمانی که USB 3.0 به تازگی وارد بازار شده بود و همه تحت تأثیر سرعت ۵ Gbps آن بودند معرفی شد و توانایی انتقال اطلاعات با سرعت دو برابر USB 3.0 را داشت. همچنین فناوری تاندربولت توانایی انتقال انواع مختلف اطلاعات و نه تنها انتقال دیتای سریالی به دستگاههای ذخیره اطلاعات را داشت.
به عنوان مثال به کمک این کانکتور میتوانید صفحات نمایش را به کامپیوتر خود متصل کنید و حتی اگر مانیتور شما از این فناوری پشتیبانی میکند میتوانید مانیتور خود را به کامپیوتر و هارد خود را به مانیتور متصل نمایید.
در گذشته این فناوری از پورت Mini Display Port استفاده میکرد. استفاده اصلی این پورت اتصال صفحات نمایش به کامپیوتر بود. به دلیل کم کاربرد بودن این پورت تنها شرکت بزرگی که از این فناوری در کامپیوترهای خود استفاده میکرد، شرکت اپل بود.
دلیل این امر سادگی و یونیورسال بودن این پورت است. به این معنی که استفاده شدن آن در همهی دستگاههی الکترونیکی از جمله کامپیوترها، تلفنهای همراه و حتی شارژر بسیاری از هندزفریهای بیسیم امروزی است.
تاندربولت ۳ دارای سرعت انتقال اطلاعاتی برابر با ۴۰ گیگابیت بر ثانیه است. به کمک آن شما میتوانید دو مانیتور ۴K با سرعت ۶۰Hz را تنها به کمک یک پورت را به کامپیوتر خود متصل نمایید. تاندربولت ۳ دارای سرعتی دو برابر تاندربولت ۲ است. حتی به کمک آن میتوانید به اتصال کارت گرافیک اکسترنال به کامپیوتر خود بپردازید.
همچنین این فناوری از ِDisplay Port 1.2، HDMI ۲.۰ و اتصال اینترنت پر سرعت ۱۰GbE پشتیبانی میکند. شما میتوانید به کمک یک پورت Thunderbolt 3.0 و تبدیل تایپ سی مناسب، تقریباً هر کانکتوری را به کامپیوتر خود متصل نمایید.
خب، اول از همه اینکه سرعت آن چهار برابر بیشتر از USB 3.1 است؛ علاوه بر این می توانید هشت مسیر داده تحت استاندارد DisplayPort 1.2 یا چهار مسیر داده تحت استاندارد PCIe Gen.3 (نسل سوم پی سی آی اکسپرس) را به صورت رفت و برگشت از طریق آن برقرار سازید.
حتماً دیده اید که لپ تاپ های جدید قادر به استفاده از کارت های گرافیک اکسترنال هستند. این دستگاهها برای بهره گیری از این GPU ها به درگاه USB-C مجهز به فناوری تاندربولت ۳ مجهز شده اند. تا از طریق مسیرهای PCIe بتوانند داده حجیم مورد نیاز برای این عملیات را بین دستگاه و کارت گرافیکی خارجی رد و بدل نمایند.
از سوی دیگر، می توان با ایجاد مسیرهای DisplayPort از طریق چیپ تاندربولت ۳ و درگاه USB-C تنها با استفاده از یک کابل، لپ تاپ را به چند مانیتور اکسترنال با رزولوشن بالا متصل کرد.
سرعت تاندربولت دو برابر USB است و از این جهت بسیار پرکاربردتر است.
تاندربولت از دو پروتکل ارتباطی مختلف پشتیبانی میکند:
این دو پروتکل را میتوان همزمان برای یک کابل تاندربولت استفاده کرد. در این صورت اپل میتواند از پورت تاندربولت برای استفاده از یک مانیتور با اتصال DisplayPort یا Mini DisplayPort بهره گیرد. همچنین به دستگاههای جانبی خارجی مانند هارد درایوها متصل شود.
فناوری تاندربولت از یک زنجیرهی daisy برای اتصال داخلی مجموع شش دستگاه استفاده میکند. در حال حاضر این موضوع یک محدودیت است. اگر قصد استفاده از تاندربولت برای صفحهنمایش را دارید، باید آخرین دستگاه در زنجیره باشد. زیرا درحال حاضر مانیتورهای DisplayPort پورتهای زنجیرهی Thunderbolt daisy را ندارند.
تاندربولت می تواند ازکابلهای تا سه متر در هر بخش زنجیرهی daisy پشتیبانی کند. کابلهای نوری میتوانند تا دهها متر طول داشته باشند. بر اساس مشخصات اعلام شده ادعا می شود تاندربولت از کابل های نوری تا صدها متر پشتیبانی می کند. مشخصات تاندربولت از کابل های مسی و نوری پشتیبانی می کند اما کابل کشی نوری هنوز فراگیر نشده است.
پورت تاندربولت، از کابل های مسی یا کابل های نوری پشتیبانی میکند. برخلاف دیگر اتصالدهندههای دوگانه، پورت تاندربولت دارای اجزای اپتیکال در درون خود نیست. در عوض، اینتل قصد دارد نوعی کابل نوری تولید کند که فرستنده و گیرندهی نوری در انتهای هر کابل وجود داشته باشد.
پورت تاندربولت میتواند تا ۱۰ وات برق روی کابلهای تاندربولت تولید کند. بنابراین بعضی دستگاههای اسکترنال میتوانند نیروی مورد نیاز خود را از طریق پورت تامین کنند. همانگونه که امروز بسیاری از دستگاه های جانبی برق مورد نیاز خود را از طریق درگاه USB تامین می کنند.
هنگامیکه تاندربولت برای اولین بار در سال ۲۰۱۱ عرضه شد، هیچ وسیلهی جانبی با قابلیت تاندربولت وجود نداشت که بتواند به پورت تاندربولت مک متصل شود.
اپل یک مبدل تاندربولت به mini DisplayPort تولید کرد. تا برای صفحه نمایش های DVI و VGA و همچنین آداپتور Firewire 800 مورد استفاده قرار بگیرد.
آغاز شکلگیری دستگاههای Third-party در ۲۰۱۲ بوده است. امروزه طیف گستردهای از لوازم جانبی از برندهای متفاوت وجود دارند که به راحتی میتوان از میان آنها انتخاب کرد. مانند: نمایشگرها، سیستمهای ذخیرهسازی، docking station ها، دستگاههای صوتی/تصویری و … .
استفاده از فناوری تاندربولت مزایای بسیاری دارد و با توجه به استفاده از پورت پرکاربرد USB Type C مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان لپتاپ قرار گرفته است.
به کمک یک پورت تاندربولت ۳ شما میتوانید تمام تجهیزات تاندربولت (Thunderbolt)، هر نوع صفحه نمایش و به کمک تبدیلUSB Type C مناسب را میتوانید به میلیاردها دستگاه USB را به کامپیوتر خود متصل کنید.
همچنین این فناوری سرعتی ۴ برابر از USB 3.1 برای انتقال اطلاعات و پهنای باند تصویری ۲ برابر آن را در اختیار شما قرار میدهد.
پس با توجه به این که تمام دستگاههای USB Type C را به یک پورت تاندربولت ۳ متصل نمایید. برعکس این عمل قابل انجام نیست. دستگاههایی مانند کارتهای گرافیک اکسترنال که به کمک تاندربولت ۳ به کامپیوتر شما متصل میشوند را نمیتوانید به کمک هر پورت USB Type C متصل نمایید.
درگاه USB-C کانکتور جدیدی برای استاندارد USB محسوب میشود. توانایی دستیابی به سرعت اسمی ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و ۱۰۰ وات توان را دارد. ضمن اینکه مشکل تعیین جهت ورود رابط به درون پورت که در نسل های قبلی وجود داشت را به طور کامل برطرف کرده است.
تاندربولت ۳ فناوری کاملاً متفاوتی است که فقط از کانکتورها و درگاه های USB-C استفاده میکند. با استفاده از این فناوری میتوانید سرعت حداکثر ۴۰ گیگابیت بر ثانیه، چند مسیر ارتباطی پی سی آی اکسپرس یا دیسپلی پورت را تنها از طریق یک درگاه USB-C به دست آورید. برای اتصال GPUهای اکسترنال یا مانیتورهای مختلف از طریق یک کابل به لپ تاپ به کار میروند.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *